Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna dnes otevírá od 12:00 a zavírá v 15:00.
  • Kvůli svátkům rostliny odesíláme až 2.4.2024.

    Rozpis otevírací doby je zde úplně dole.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Vápník a jeho nedostatek v akváriu

    - Přečteno 28 190x

    Pokud chybí v akvarijní vodě vápník, tak rostliny strádají. V běžné vodě ho bývá sice většinou dostatek, ale v dobře zarostlých akváriích ho rychle ubývá díky vysoké spotřebě rostlinami. Proto se do špičkově zarostlých akvárií musí téměř vždy aplikovat, protože jako biogenní prvek je nedílnou součástí chlorofylu. Současně s vápníkem je nutné přidávat do vody hořčík, protože tyto dva prvky spolu velmi úzce spolupracují. Samotný hořčík může způsobit nedostatek vápníku, mnoho vápníku zase zpětně zabraňuje vstřebávání hořčíku. Nejvhod­nější poměr hořčíku k vápníku je 1:2 až 1:3.


    Vápník jsem nikdy nedával a rostliny mi přesto rostly. Co se stalo?

     

     

    Dr. Meristem říká: Běžně se setkávám s názorem, že akvaristovi rostliny vždycky rostly a nikdy žádný vápník do akvária přidávat nemusel. Akvárium bylo krásně zarostlé, a nic nenapovídalo tomu, že by rostliny jakkoliv chřadly. Z ničeho nic ale rostliny začaly vykazovat různé defekty. Není to tím, že by ve vodárně míchali do vody nějaké přísady, ani tím, že se do vaší studny dostaly nějaké další látky. Je to jen tím, že už prostě zarostlému akváriu přísun přirozeně se vyskytujícího vápníku nestačí. Podobné projevy mohou nastat, když stávající osvětlení nad akváriem zaměníme za silnější. Tím začnou rostliny spotřebovávat kationt Ca2+ ve zvýšené míře a opět dochází ke strádání rostlin.

    Jak poznám, že v mém akváriu chybí zrovna vápník?

     

    Dr. Meristem říká: Nedostatek vápníku se projevuje nejdříve na starších listech. Vedle chloróz je charakteristická zvláště chlorotická kropenatost mladších listů. Také se můžou vyskytovat žlutohnědé skvrny, které jsou zřetelně olemovány hnědým okrajem. Všeobecnou mýlkou bývá, že rostliny okusují ryby. Ryby začnou okusovat až nemocné rostliny, protože cítí hnilobu. Pro názornost jsem pro vás vytvořil toto video.

    Video znázorňuje nejčastější projevy rostlin z nedostatku vápníku v akvarijní vodě:

    Další projevy mohou vypadat takto:

     

    Dr. Meristem říká: Pokud si nejste jisti, jestli vápník ve vodě chybí, nebo ne, bez obav jej přidejte, protože horní hranice snášenlivosti na vápník je poměrně vysoká. Jistě je lepší mít v akváriu vysoké množství vápníku, než žádný. Pokud budete měřit obsah vápníku ve vodě, tak pamatujte na to, že jeho obsah by měl být v poměru k hořčíku 2:1 až 3:1. Pokud tomu tak nebude, bývá pro rostliny zčásti nepřístupný.

     

    Jak tedy vápník do akvária jednoduše dodat?

     

    Dr. Meristem říká: Nejjednodušší metodou je použít PROFIPLANTS Ca PLUS®, který jsem pro vás ve své laboratoři připravil. Zakoupit ho můžete v různě velkém balení ZDE.

    Dávkování PROFIPLANTS Ca PLUS®

    obsah akvária málo zarostlé středně zarostlé silně zarostlé
    10 litrů 1 ml 1,25 ml 2 ml
    15 litrů 1,5 ml 1,87 ml 3 ml
    20 litrů 2 ml 2,5 ml 4 ml
    25 litrů 2,5 ml 3,12 ml 5 ml
    50 litrů 5 ml 6,25 ml 10 ml
    100 litrů 10 ml 12,5 ml 20 ml
    150 litrů 15 ml 18,75 ml 30 ml
    200 litrů 20 ml 25 ml 40 ml
    250 litrů 25 ml 31,25 ml 50 ml
    300 litrů 30 ml 37,5 ml 60 ml
    350 litrů 35 ml 43,75 ml 70 ml
    400 litrů 40 ml 50 ml 80 ml
    450 litrů 45 ml 56,25 ml 90 ml
    500 litrů 50 ml 62,5 ml 100 ml

     


    Pro pokročilé:

     

    Jsem pokročilý akvarista. O kolik mám obsah kationtu Ca2+ zvednout?

     

    Dr. Meristem říká: Obecně se doporučuje zvednout obsah kationtu Ca2+ do maximální horní hranice 30 PPM. Na hodnotě 25 - 30 PPM pak akvarijní vodu udržujeme neustále. PPM - (Parts per milion) je jednotka pro vyjádření velmi nízkých koncentrací. Vyjadřuje počet částic na 1 milión ostatních částic - v našem případě vody. Přibližně odpovídá 1 mg látky v 1 litru vody.

     

    Dr. Meristem říká: Vzájemná závislost všech prvků obsažených ve vodě je natolik složitá, že přesahuje rámec tohoto zjednodušeného vysvětlení.

Bazar
Facebook