Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna dnes otevírá od 12:00 a zavírá v 15:00.
  • Eshop obnoven! Bohužel vše řídím z nemocničního lůžka, což není jednoduché, prosím počítejte u některých složitějších objednávek s malým zpožděním, třeba osmózy.  Jsem stále v nemocnici, přidal se těžký zápal plic. Díky za pochopení přátelé!!!!!!!!

    Rozpis otevírací doby je zde úplně dole.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Návod na sázení rostlin in vitro

    - Přečteno 29 988x

    Na oblíbené rostlince Staurogyne repens si ukážeme, jak správně rostliny pěstované metodou in vitro převádět do akvária. Při tomto postupu nepřeneseme do akvária žádné patogeny, nemoci, pesticidy a ani ten nejmenší kousek řasy. Rostlince nebudou opadávat žádné listy, a během několika dní rostlinka viditelně začne růst. Gel na koříncích rostlin nenecháváme, vždy jej opláchneme pod vlažnou tekoucí vodou. Pokud bychom však poškodili jemné vlásečnice kořínků, je lepší kousky gelu na koříncích raději ponechat.


     
     
    1. Kelímek otevřeme až ve chvíli, kdy rostlinky zamýšlíme přesadit do akvária. Pokud bychom ho otevřeli třeba v pondělí, a sázeli rostlinky až v pátek, tak bychom kelímek kontaminovali. Projevilo by se to plesnivěním a znehodnocením celého obsahu kelímku. Živný substrát PROFIPLANTS VITROGEL® je natolik výživný, že i ty nejmenší spóry a bakterie začnou okamžitě velmi intenzivně růst. Proto je kelímek precizně prachotěsně uzavřený, a není možné jej otevírat dříve, než je nutné. Pokud rostlinky nebudeme sázet ihned po koupi, tak uzavřený kelímek skladujeme na světlém místě při teplotě uvedené na obalu a rostlinky ještě trochu povyrostou.
    2.Rostlinky z kelímku opatrně vyjmeme i s výživným médiem. Tím zabráníme poškození velmi jemných a křehkých kořínků. Čím méně je poškodíme, tím rychleji rostlina zahájí růst v akváriu. Nejlepší postup je odrazit pinzetou či jiným vhodným nástrojem gel od stěn a potom teprve celý trs rostlin opatrně vyjmout.
    3. Pod tekoucí vodou teplou kolem 20 až 25°C gel nejlépe pinzetou všechen odstraníme. V akváriu již gel k ničemu není a jeho ponechání nemá za následek rychlejší růst rostlin.
    4. Postupujeme opatrně, gel nezachytáváme, protože jej není možné jakýmkoliv způsobem znovu použít.
    5. V některých místech můžeme místo pinzety použít své prsty. Je to možná nejdůležitější krok - omýt gel a nepoškodit přitom kořeny rostlin.
    6. Pokud některé rostliny kořínky nemají, nebo jsou málo vyvinuté, pak rostliny sázíme tak, ře rostlinu vsadíme do dna celou, a jen malý kousek necháme koukat ven. Rostlina si při takovém způsobu zasazení sama ze substrátu vyleze, a přitom začne budovat kořenový systém. To platí i pro kobercové rostliny.
    7. Po omytí gelu kořínky zastřihneme na délku 1 až 2 cm. Zbytečně dlouhé kořínky nejsou pro sázení vhodné. Rostlince spíše ublíží, nežli pomohou.
    8.  V akváriu si nejprve vyhloubíme v písku prostor pro uložení celého trsu rostlin.
    9. Trs do vyhloubeného prostoru položíme. Snažíme se, aby kořínky pokud možno směřovaly dolů.
    10. Rostlinku zahrneme pískem tak, aby pevně držela na místě. Velmi drobné rostlinky můžeme zvrchu pískem posypat, aby neuplavaly.
    11. Kořínky by neměly koukat z písku. Vyčnívající kořínky vmáčkneme do písku pinzetou, či jiným vhodným nástrojem.
    12. Druhou možností jak vysadit rostlinky je opatrně je rozdělit na jednotlivé kusy.
    13. Vhodným nástrojem, nebo prstem uděláme do písku jamku.
    14. Rostlinku chytíme za kořínky a vpíchneme ji do písku. Kořínky by měly směřovat rovně dolů.
    15. Rostlinku vpíchneme do písku tak hluboko, aby místo, kde kořeny přecházejí ve vrchní část rostlinky byla těsně pod pískem.
    16. Takto během několika minut vytvoříme pěknou sadbu bez šneků, plísní, řas a jiných patogenů. Poté ihned nadávkujeme hnojivo PROFIPLANTS COMPLETE®, případně přidáme na posílení PROFIPLANTS LIQUID CARBON®. Během 7 až 10 dnů začnou rostlinky viditelně růst.

    Dr. Meristem říká: Častou chybou, je, že akvaristé ihned po zasazení rostlinky nehnojí. Když se nastěhujete do nového bytu, také máte hlad hned a ne až za 10 dní. S rostlinkami je to úplně stejné. Aby se mohly novému prostředí rychle přizpůsobit, je třeba je vyživovat kvalitním hnojivem, které jim dodá všechny potřebné mikro i makroprvky, které pro svůj zdárný vývin bezpodmínečně potřebují. Při sázení nových rostlin nehledejme příčinu nezdaru v kelímku, protože je vždy v akváriu. Nejčastější chybou je, že zvolíme hnojivo, ale zapomeneme na dusík. Ten se do akvária dává většinou zvlášt, u nás se toto hnojivo jmenuje  PROFIPLANTS N PLUS.

Bazar
Facebook