Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna dnes otevírá od 12:00 a zavírá v 15:00.
  • Vážení přátelé, eshop funguje, nicméně z vážných důvodů pozastavujeme reverzní osmózy, členství a rozbory vody! Omlouváme se za případné komplikace, děláme vše co je v našich silách. Děkujeme a vážíme si Vašeho pochopení!!! Otevírací doba na našich stránkách.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Hořčík a jeho nedostatek v akváriu

    - Přečteno 26 792x

    Pokud chybí v akvarijní vodě hořčík, tak rostliny strádají, protože je esenciálně důležitý pro fotosyntézu. U rostlin je hořčík jedním ze základních stavebních prvků v zeleném pigmentu listů. V běžné vodě ho bývá sice většinou dostatek, ale v dobře zarostlých akváriích ho rychle ubývá díky vysoké spotřebě rostlinami. Proto se do špičkově zarostlých akvárií musí téměř vždy aplikovat. Jako biogenní prvek je nedílnou součástí chlorofylu. Současně s hořčíkem je nutné přidávat do vody vápník, protože tyto dva prvky spolu velmi úzce spolupracují. Samotný vápník může způsobit nedostatek hořčíku, mnoho hořčíku zase zpětně zabraňuje vstřebávání vápníku. Nejvhod­nější poměr hořčíku k vápníku je 1:2 až 1:3.


     

    Hořčík jsem nikdy nedával a rostliny mi přesto rostly. Co se stalo?

    Dr. Meristem říká: Běžně se setkávám s názorem, že akvaristovi rostliny vždycky rostly a nikdy žádný hořčík do akvária přidávat nemusel. Akvárium bylo krásně zarostlé, a nic nenapovídalo tomu, že by rostliny jakkoliv chřadly. Z ničeho nic ale rostliny začaly vykazovat různé defekty. Není to tím, že by ve vodárně míchali do vody nějaké přísady, ani tím, že se do vaší studny dostaly nějaké další látky. Je to jen tím, že už prostě zarostlému akváriu přísun přirozeně se vyskytujícího hořčíku nestačí. Podobné projevy mohou nastat, když stávající osvětlení nad akváriem zaměníme za silnější. Tím začnou rostliny spotřebovávat kationt Mg2+ ve zvýšené míře a opět dochází ke strádání rostlin.

    Jak poznám, že v mém akváriu chybí zrovna hořčík?

     

    Dr. Meristem říká: Při nedostatku hořčíku prasknou chloroplasty, což jsou buněčné organely obsahující chlorofyl. To se v praxi projevuje rezavě hnědými skvrnami na starších listech, nebo mrakovitými žlutými skvrnami mezi žilnatinou listů.

     

    Video znázorňuje nejčastější projevy rostlin z nedostatku hořčíku v akvarijní vodě:

    Další projevy mohou vypadat takto:

     

    Já si ale nejsem jistý, jestli v mém akváriu chybí zrovna hořčík?

    Dr. Meristem říká: Pokud si nejste jisti, jestli hořčík ve vodě chybí, nebo ne, bez obav jej přidejte, protože horní hranice snášenlivosti na hořčík je poměrně vysoká. Po několika dnech výsledek poznáte na nových listech, staré defektní listy již nikdy nelze zachránit. Jistě je lepší mít v akváriu vysoké množství hořčíku, než žádný. Pokud budete měřit obsah hořčíku ve vodě, tak pamatujte na to, že jeho obsah by měl být v poměru k vápníku 1:2 až 1:3. Pokud tomu tak nebude, bývá pro rostliny zčásti nepřístupný.

     

    Jak tedy hořčík do akvária jednoduše dodat?

     

    Dr. Meristem říká: Nejjednodušší metodou je použít PROFIPLANTS Mg PLUS®, který jsem pro vás ve své laboratoři připravil. Zakoupit ho můžete v různě velkém balení ZDE.

    Dávkování PROFIPLANTS Mg PLUS®

    obsah akvária málo zarostlé středně zarostlé silně zarostlé
    10 litrů 1 ml 1,25 ml 2 ml
    15 litrů 1,5 ml 1,87 ml 3 ml
    20 litrů 2 ml 2,5 ml 4 ml
    25 litrů 2,5 ml 3,12 ml 5 ml
    50 litrů 5 ml 6,25 ml 10 ml
    100 litrů 10 ml 12,5 ml 20 ml
    150 litrů 15 ml 18,75 ml 30 ml
    200 litrů 20 ml 25 ml 40 ml
    250 litrů 25 ml 31,25 ml 50 ml
    300 litrů 30 ml 37,5 ml 60 ml
    350 litrů 35 ml 43,75 ml 70 ml
    400 litrů 40 ml 50 ml 80 ml
    450 litrů 45 ml 56,25 ml 90 ml
    500 litrů 50 ml 62,5 ml 100 ml

     


    Pro pokročilé:

     

    Jsem pokročilý akvarista. O kolik mám obsah kationtu Mg2+ zvednout?

     

    Dr. Meristem říká: Obecně se doporučuje zvednout obsah kationtu Mg2+ na dávku 15 - 20 mg/litr. Na této hodnotě pak akvarijní vodu udržujeme neustále. 

     

    Dr. Meristem říká: Vzájemná závislost všech prvků obsažených ve vodě je natolik složitá, že přesahuje rámec tohoto zjednodušeného vysvětlení.

Bazar
Facebook