Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna dnes otevírá od 12:00 a zavírá v 15:00.
  • Eshop obnoven! Bohužel vše řídím z nemocničního lůžka, což není jednoduché, prosím počítejte u některých složitějších objednávek s malým zpožděním, třeba osmózy.  Jsem stále v nemocnici, přidal se těžký zápal plic. Díky za pochopení přátelé!!!!!!!!

    Rozpis otevírací doby je zde úplně dole.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Fosfor a jeho nedostatek v akváriu

    - Přečteno 39 306x

    Pokud chybí v akvarijní vodě fosfor, tak rostliny strádají, protože má velmi důležitou a nezastupitelnou roli ve všech živých organismech. Představuje esenciální součást živin pro rostliny a zvířata. Fosfor má klíčové postavení co se týká buněčného spalování a celkového přenosu energie v rostlině. Fosfor je mimo to stavební prvek buněčných membrán, DNA, některých bílkovin a enzymů. Pro rostliny jsou fosfáty nepostradatelné. Asi tři čtvrtiny z celkového příjmu fosforu přijme rostlina před tím, než prodělá čtvrtinu svého životního cyklu.


    Fosfor jsem nikdy nedával a rostliny mi přesto rostly. Co se stalo?

     

    Dr. Meristem říká: Běžně se setkávám s názorem, že akvaristovi rostliny vždycky rostly a nikdy žádný fosfor do akvária přidávat nemusel. Akvárium bylo krásně zarostlé, a nic nenapovídalo tomu, že by rostliny jakkoliv chřadly. Z ničeho nic ale rostliny začaly vykazovat různé defekty. Není to tím, že by ve vodárně míchali do vody nějaké přísady, ani tím, že se do vaší studny dostaly nějaké další látky. Je to jen tím, že už prostě zarostlému akváriu přísun přirozeně se vyskytujícího fosforu nestačí. Podobné projevy mohou nastat, když stávající osvětlení nad akváriem zaměníme za silnější. Tím začnou rostliny spotřebovávat fosfor i ostatní mikro a makroprvky ve zvýšené míře a opět dochází ke strádání rostlin.

    Jak poznám, že v mém akváriu chybí zrovna fosfor?

     

    Dr. Meristem říká: Při nedostatku fosforu začnou listy tmavnout až černat. Rostlina má deformované listy, někdy i stonek, a je slabě rozvinutá. Výborným ukazatelem je řasa na skle. Pokud se v prostoru řasa nevyskytuje, a sklo je poseté prachovou řasou, je to neklamný důkaz absence fosforu.

     

    Video znázorňuje nejčastější projevy rostlin z nedostatku fosforu v akvarijní vodě:

    Další projevy mohou vypadat takto:

    Dr. Meristem říká: Pokud si nejste jisti, jestli fosfor ve vodě chybí, nebo ne, bez obav jej přidejte, protože horní hranice snášenlivosti na fosfor je poměrně vysoká. Jistě je lepší mít v akváriu vysoké množství fosforu, než žádné. Pokud budete měřit obsah fosforu v akvarijní vodě, optimální dávka leží kolem 0,1 až 3 mg/litr.

     

    Jak tedy fosfor do akvária jednoduše dodat?

     

    Dr. Meristem říká: Nejjednodušší metodou je použít hnojivo PROFIPLANTS P PLUS®, který jsem pro vás ve své laboratoři připravil. Zakoupit ho můžete v různě velkém balení ZDE.

    Dávkování PROFIPLANTS P PLUS®

    Dávkování:

    obsah akvária málo zarostlé středně zarostlé silně zarostlé
    10 litrů 1 ml 1,25 ml 2 ml
    15 litrů 1,5 ml 1,87 ml 3 ml
    20 litrů 2 ml 2,5 ml 4 ml
    25 litrů 2,5 ml 3,12 ml 5 ml
    50 litrů 5 ml 6,25 ml 10 ml
    100 litrů 10 ml 12,5 ml 20 ml
    150 litrů 15 ml 18,75 ml 30 ml
    200 litrů 20 ml 25 ml 40 ml
    250 litrů 25 ml 31,25 ml 50 ml
    300 litrů 30 ml 37,5 ml 60 ml
    350 litrů 35 ml 43,75 ml 70 ml
    400 litrů 40 ml 50 ml 80 ml
    450 litrů 45 ml 56,25 ml 90 ml
    500 litrů 50 ml 62,5 ml 100 ml
    .

     


    Pro pokročilé:

     

    Jsem pokročilý akvarista. O kolik mám obsah fosforu zvednout?

     

    Dr. Meristem říká: Obecně se doporučuje zvednout obsah fosforu do maximální horní hranice 1 až 3 mg/litr. Na této hodnotě pak akvarijní vodu udržujeme neustále.

     
Bazar
Facebook