Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna má dnes zavřeno.
  • Vážení přátelé, akvaristé, dne 22.4.2024 nás po těžké nemoci opustil náš milovaný šéf firmy, můj otec, Váš kamarád Martin Mithofer. Eshop funguje, nicméně pozastavujeme reverzní osmózy, členství a rozbory vody! Omlouváme se za případné komplikace, je to pro nás velmi náročná situace!!! Děláme vše co je v našich silách! Děkujeme a vážíme si Vašeho pochopení!!! Otevírací doba na našich stránkách.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Dusík a jeho nedostatek v akváriu

    - Přečteno 38 358x

    Pokud chybí v akvarijní vodě dusík, tak rostliny strádají. Je to významný prvek proteinů a proteidů, chlorofylu, vitamínů, hormonů a DNA. Je také stavební látkou všech enzymů, které řídí rostlinnou, živočišnou a lidskou látkovou výměnu, tudíž je nezbytný pro jakýkoliv život. Pro rostliny je důležitý pro metabolismus a při fotosyntéze mimo jiné proto, aby se tvořily bílkoviny. Tím podporuje růst rostliny. V běžné vodě ho bývá sice většinou dostatek, ale v zarostlých akváriích je rostlinami poměrně rychle vyčerpán, zvláště pokud jsou rybky v akváriu jen v malém množství.


    Dusík jsem nikdy nedával a rostliny mi přesto rostly. Co se stalo?

     

    Dr. Meristem říká: Běžně se setkávám s názorem, že akvaristovi rostliny vždycky rostly a nikdy žádný dusík do akvária přidávat nemusel. Akvárium bylo krásně zarostlé, a nic nenapovídalo tomu, že by rostliny jakkoliv chřadly. Z ničeho nic ale rostliny začaly vykazovat různé defekty. Není to tím, že by ve vodárně míchali do vody nějaké přísady, ani tím, že se do vaší studny dostaly nějaké další látky, nebo že dusík zmizel. Je to jen tím, že už prostě zarostlému akváriu přísun přirozeně se vyskytujícího dusíku nestačí. Podobné projevy mohou nastat, když stávající osvětlení nad akváriem zaměníme za silnější. Tím začnou rostliny spotřebovávat dusík a ostatní mikro a makroprvky ve zvýšené míře a opět dochází ke strádání rostlin.

    Jak poznám, že v mém akváriu chybí zrovna dusík?

     

    Dr. Meristem říká: Při nedostatku dusíku začnou listy žloutnout, později opadávají. Větší listy v horní části mění barvu na světle zelenou, později žloutnou. Spodní listy žloutnou až bělají. Růst se viditelně brzdí, rostlinky jsou kratší a mají tenčí stonky. Rostlina vypadá, jako kdyby stínila sama sebe. Je to tím, že rostlina se snaží s dusíkem hospodařit - přesouvá jej do horních listů, a spodek rostliny odumírá.

     

    Video znázorňuje nejčastější projevy rostlin z nedostatku dusíku v akvarijní vodě:

    Další projevy mohou vypadat takto:

    Dr. Meristem říká: Pokud si nejste jisti, jestli dusík ve vodě chybí, nebo ne, pokusně jej na týden až 14 dní přidejte. Začněte poloviční dávkou, kterou napříště můžete podle potřeby upravit. Obsah dusíku také můžete poměrně jednoduše změřit různými testery, které ale mnohdy nebývají přesné. Pro orientační zjištění hladiny dusíku však většinou postačují. Po určité době sami vypozorujete, že například Alternanthera reineckii mini potřebuje více dusíku než jiné rostliny, a že daleko dříve než jiné rostliny při nedostatku dusíku začně chřadnout.

     

    Jak tedy dusík do akvária jednoduše dodat?

     

    Dr. Meristem říká: Nejjednodušší metodou je použít hnojivo PROFIPLANTS N PLUS®, který jsem pro vás ve své laboratoři připravil. Zakoupit ho můžete v různě velkém balení ZDE.

    Dávkování:

    Takto dávkujeme N Plus každý den. Samozřejmě nejlepší je hladinu v akváriu měřit, a dávkovat podle výsledku přesných testů.

    obsah akvária

    litry

    málo zarostlé

    (25%)

    středně zarostlé

    (50%)

    silně zarostlé

    (80%)

    velmi silně zarostlé

    (95%)

    10 litrů 0,3 ml 0,5 ml 1 ml 1,5 ml
    15 litrů 0,45 ml 0,75 ml 1,5 ml 2,25 ml
    20 litrů 0,6 ml 1 ml 2 ml 3 ml
    25 litrů 0,75 ml 1,25 ml 2,5 ml 3,75 ml
    50 litrů 1,5 ml 2,5 ml 5 ml 7,5 ml
    100 litrů 3 ml 5 ml 10 ml 15 ml
    150 litrů 4,5 ml 7,5 ml 15 ml 22,5 ml
    200 litrů 6 ml 10 ml 20 ml 30 ml
    250 litrů 7,5 ml 12,5 ml 25 ml 37,5 ml
    300 litrů 9 ml 15 ml 30 ml 45 ml
    350 litrů 10,5 ml 17,5 ml 35 ml 52,5 ml
    400 litrů 12 ml 20 ml 40 ml 60 ml
    450 litrů 13,5 ml 22,5 ml 45 ml 67,5 ml
    500 litrů 15 ml 25 ml 50 ml 75 ml

    Hnojivo nelze aplikovat na celý týden, protože dnešní výkonné filtry jej velmi rychle odbourávají. Proto je třeba ho dávkovat každý den, či v krajním případě obden.Pokud není dusík ve vstupní vodě vůbec, nebo velmi málo, pak je třeba jej dávkovat více. V tabulce jsou údaje, které platí, když je ve vstupní vodě do 10 mg/litr, což již často díky výkonným čističkám není pravda. V Praze (rok 2019) dávkujeme 1 ml na 10 litrů každý den, protože ve vodě dusík chybí, a postupně je to podobné v celé Evropě. Kapkovými testy dusík neměřte, výsledky jsou tak nepřesné, že je lepší hladinu dusíku buď vůbec neměřit, a nebo použít profesionální laboratoř, například ZDE.


     

    Pro pokročilé:

     

    Jsem pokročilý akvarista. O kolik mám obsah dusíku zvednout?

     

    Dr. Meristem říká: Obecně se doporučuje zvednout obsah dusíku do maximální horní hranice 30 mg / litr. Na této hodnotě pak akvarijní vodu udržujeme neustále. Jsou však také druhy rostlin, které maximálního růstu dosahují až při trojnásobku této koncentrace. Tuto koncentraci pochopitelně nelze do akvárií s mnoha druhy rostlin doporučit, zvláště kvůli rybí osádce, či krevetám.

     
     
Bazar
Facebook