Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna dnes otevírá od 12:00 a zavírá v 15:00.
  • Vážení přátelé, eshop funguje, nicméně z vážných důvodů pozastavujeme reverzní osmózy, členství a rozbory vody! Omlouváme se za případné komplikace, děláme vše co je v našich silách. Děkujeme a vážíme si Vašeho pochopení!!! Otevírací doba na našich stránkách.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Draslík a jeho nedostatek v akváriu

    - Přečteno 32 427x

    Pokud chybí v akvarijní vodě draslík, tak rostliny strádají a chřadnou. Draslík je potřebný pro všechny aktivity probíhající v rostlině, které mají co dočinění s transportem a otevíráním i zavíráním dýchacích průduchů. Kromě toho draslík zajišťuje stabilitu a kvalitu rostliny, a řídí mnoho dalších velmi složitých procesů, jako například hospodaření se sacharidy. Proto je jasné, že ho v akvarijní vodě musí být dostatek.


    Draslík jsem nikdy nedával a rostliny mi přesto rostly. Co se stalo?

     

     

    Dr. Meristem říká: Běžně se setkávám s názorem, že akvaristovi rostliny vždycky rostly a nikdy žádný draslík do akvária přidávat nemusel. Akvárium bylo krásně zarostlé, a nic nenapovídalo tomu, že by rostliny jakkoliv chřadly. Z ničeho nic ale rostliny začaly vykazovat různé defekty. Není to tím, že by ve vodárně míchali do vody nějaké přísady, ani tím, že se do vaší studny dostaly nějaké další látky. Je to jen tím, že už prostě zarostlému akváriu přísun přirozeně se vyskytujícího draslíku nestačí. Podobné projevy mohou nastat, když stávající osvětlení nad akváriem zaměníme za silnější. Tím začnou rostliny spotřebovávat draslík ve zvýšené míře a opět dochází ke strádání rostlin.

    Jak poznám, že v mém akváriu chybí zrovna draslík?

     

    Dr. Meristem říká: Nedostatek draslíku se v akváriu měří velmi složitě, je třeba dobře vybavené laboratoře. Napovědět nám mohou různé projevy rostlin. Kupodivu také kuchyňská sůl (NaCl) v akváriu brání rostlině v přistupu k draslíku. Tu používají někteří akvaristé zcela nesprávně jako prevenci proti plísním.

     

     

    Video znázorňuje nejčastější projevy rostlin z nedostatku draslíku v akvarijní vodě:

    Další projevy mohou vypadat takto:

    Dr. Meristem říká: Pokud si nejste jisti, jestli draslík ve vodě chybí, nebo ne, bez obav jej přidejte, protože horní hranice snášenlivosti na draslík je poměrně vysoká. Jistě je lepší mít v akváriu vysoké množství draslíku, než žádný. Běžnými testy nelze zatím až na některé vyjímky obsah draslíku přesně a kvalitně změřit bez velmi rozsáhlých laboratoních znalostí. Z mých zkušenností však v drtivé většině akvárií draslík chybí. Po určité době sami vypozorujete, že například Hygrophila costata potřebuje více draslíku než jiné rostliny, a že daleko dříve než jiné rostliny při nedostatku draslíku začně chřadnout.

     

    Jak tedy draslík do akvária jednoduše dodat?

     

    Dr. Meristem říká: Nejjednodušší metodou je použít PROFIPLANTS K PLUS®, který dávkujeme velmi jednoduše podle přiložené tabulky jednou týdně.


    Pro pokročilé:

     

    Jsem pokročilý akvarista. O kolik mám obsah draslíku zvednout?

     

    Dr. Meristem říká: Obecně se doporučuje zvednout obsah draslíku do maximální horní hranice 30 PPM. Na hodnotě 25 až 30 PPM pak akvarijní vodu udržujeme neustále. PPM - (Parts per milion) je jednotka pro vyjádření velmi nízkých koncentrací. Vyjadřuje počet částic na 1 milión ostatních částic - v našem případě vody. Přibližně velmi zjednodušeně odpovídá 1 mg látky v 1 litru vody.

     
     
Bazar
Facebook