Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna dnes otevírá od 12:00 a zavírá v 14:00.
  • Vážení přátelé, akvaristé, dne 22.4.2024 nás po těžké nemoci opustil náš milovaný šéf firmy, můj otec, Váš kamarád Martin Mithofer. Eshop funguje, nicméně pozastavujeme reverzní osmózy, členství a rozbory vody! Omlouváme se za případné komplikace, je to pro nás velmi náročná situace!!! Děláme vše co je v našich silách! Děkujeme a vážíme si Vašeho pochopení!!! Otevírací doba na našich stránkách.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Úhyn akvarijních ryb po koupi

    - Přečteno 26 212x

    S úhynem akvarijních ryb při koupi, respektive těsně poté je jev zcela běžný. Dostávám denně tuto otázku, ale odpověď nelze shrnout do jedné věty. Proto se na věc podívejme obšírněji, a vysvětleme si proč se to děje, a jak se tomu napříště vyvarovat. Akvaristika je velmi složitá věda, a jako u technických oborů vše souvisí se vším. Abychom to jednou pro vždy pochopili, musíme za tímto problémem jít až na samý začátek, tedy do pěstírny akvarijních ryb k chovateli, který rybku vypěstoval...


    Onen chovatel má v akváriu nějaké mikroklima, rybky jsou zde natěsnány v akváriích po tisících, a jelikož se v tomto prostředí narodily, tak jsou na něj zvyklé, a kdyby se jim zde nelíbilo, dávno by uhynuly, nebo by minimálně nevyrostly. O tom není diskuze, a diskuze není ani o tom, že by chovatel rybky dodal do akvaristiky nemocné. To je všeobecná mýlka, protože kdyby to tak bylo, chovatel by již příští várku ryb nikam neprodal. On totiž člověk, který rybky od chovatele vykupuje, také není žádný pitomec, a na rybky kouká od rána do večera. Tudíž mu stačí jediný pohled do pytlíku s přinesenými rybami, a hned vidí, jak na tom rybky jsou. A pokud na první pohled něco přehlédne, tak po vylití do nádrže to stoprocentně odhalí. Jenže….

    Chovatel rybky zhruba 2-3 dny před transportem přestane krmit, protože rybky by po vhození do pytlíku vodu za pár minut znehodnotily svými výkaly. Rybky se totiž transportují nejen přes celou Prahu, ale chovatel ryby rozesílá po celém světě, takže ať již jde o transport ryb do akvaristiky za rohem, nebo na druhý konec světa, tak chovatel postupuje vždy stejně. Rybky samozřejmě tímto počinem trochu zeslábnou. Dále je chovatel nucen rybky něčím nachytat, takže rybka je většinou alespoň trochu odřená. To jsou úkony, které je třeba provést, a i při nejvyšší opatrnosti se nějakému, i když nepatrnému poškození nevyhneme.img_0050_0

    Tyto nepatrně „naťuknuté“ ryby jsou vylity do překupny akvarijních ryb, kde čekají na svůj transport do maloobchodu. Rybky jsou dále oslabovány nejen rozdílnou vodou oproti té, ve které vyrostly, ale pochopitelně stresem, dalším lovením, rozdílnou teplotou a krmením. Rybka nemá šanci se v takovém prostředí během krátké chvíle aklimatizovat, ačkoliv jí je poskytnuto za daných podmínek to nejlepší, co je možno udělat. Kdyby zde rybka zůstala dejme tomu 14 dní až 3 neděle, tak by jistě přežilo 98 ryb ze sta, ale z komerčních důvodů se tak neděje, a rybka je v krátké době transportována dále, například do... řekněme velkoprodejny, kde se primárně zabývají stavebninami. které jsou již v každém větším městě. Tedy další stres, další pauza v krmení, další oděrky a další snížení imunity. V prodejně se celá situace s rozdílnou vodou, teplotou a stresem opakuje, a rybka stále více a více chřadne. Navíc moderní prodejny používají sdruženou filtraci všech akvárií dohromady, což je z hlediska nemocí to nejhorší. Pochopitelně se zde voda z jediné nádrže s nemocnými rybami roznese během několika minut do ostatních. UV lampy, které zde bývají nasazeny jsou v tomto případě jen a jen na efekt.

    Poslední cestou je pro rybku pochopitelně cesta k nám domů, a ve většině případů je to pro rybku cesta úplně poslední. Rybku domů přineseme ve stavu, kdy byla 14 dní stresována, minimálně a mnohdy nevhodně krmena, chována v nevhodné teplotě. Námitka, že rybka žije ve 24 stupních a v té teplotě byla v překupně  chována neobstojí, protože chovatel potřebuje rybku vychovat a prodat rychle, takže používá různé taktiky jak rybku co nejrychleji přivést do velikosti, kdy je již prodejná. Jednou z častých taktik je tedy zvýšení teploty v pěstírně, což samozřejmě rybce neprospívá jak celkově, tak při transportu.

    Jak se tedy tomuto bránit, a co vše lze udělat, aby rybky toto vše přežily? Samozřejmě, že nejlepší je koupit rybku rovnou od chovatele, který Vám dá neocenitelnou radu, jak rybky choval on. Jenže do pěstírny se moc běžných lidí nedostane, už jen proto, že pěstírna je nějaké výrobní prostředí, a není tedy v chovatelově zájmu každému troubit, jak to dělá on. Dále je zde vždy riziko, že návštěvník přinese do pěstírny nějakou nemoc, se kterou se chovatel potom týdny bude zbytečně trápit.


    img_0057_0Pokud tedy rybky kupujeme v akvaristice, je dobré se na to vždy připravit. Pokud zrovna nejsme velmi zkušený chovatel s technicky výborně zařízenou pěstírnou, který mrknutím oka dovede přesně reagovat na pocity rybky, a vyhodnocené poznatky okamžitě převádět do praxe, pak doporučuji toto:

    Před koupí rybek vždy vyměňte část vody za čerstvou, a teplotu vody zvedněte o několik stupňů výše. Vodu je dobré vyměnit ne v den nákupu rybek, ale den předem. Tímto počinem zredukujeme dusičnany a dusitany obsažené ve vodě na většinou rozumnou hodnotu. Neměňme vody moc, protože by se ve vodě začali množit nálevníci, a voda by se tím pádem zakalila. Navíc by došlo k poklesu kyslíku ve vodě, jelikož jej nálevníci spotřebovávají. Doporučuji vyměnit jednu třetinu, tím v 99,9%  akváriu vždy pomůžeme.

    V mnoha akváriích nenalezneme kvalitní termostat, který by udržoval teplotu právě tam, kde chce chovatel. Často slyším, že teplota je v normě, a že u nás je pořád 25°C a podobně. Ale my se nyní připravujeme na nové ryby, které budou oslabeny, a tak si raději zvedneme teplotu na 28-30°C. Možná někdo namítne, že přece pro ryby za „pár korun“ nebude kupovat termostat, který bude většinou vypnutý. No jak myslíte, ale já jsem jej za dobu své praxe v pěstírně použil tolikrát, že se bez něj neobejdu, i když třeba jen jednou za 3 měsíce. Navíc je jedno, jestli rybka stojí kus 12 korun, nebo 25 tisíc, organismus bývá mnohdy stejně choulostivý.

    Připravme si sůl v takovém množství, abychom měli na každých sto litrů akvarijní vody 1 kilogram soli. Je jedno, jestli je s přídavkem jódu či nikoliv. Dále si připravme acridinové barvivo, prodává se pod názvem např. Acriflavin. Dále bych doporučoval připravit si léčivo na bázi FMC.

    Acriflavin se používá i v lidském lékařství, a působí proti mytotickému dělení buněk. Neléčí tedy přímo, ale zpomaluje například růst plísní apod. Je to velmi šetrný a málo doceňovaný prostředek pro použití v akvaristice, přičemž s jeho pomocí je možno vyléčit převážnou část všech běžných nemocí akvarijních ryb. Jeho dávkování je velmi jednoduché, až do koncentrace 1g na 100 litrů vody. Pokud ale nejste zkušený akvarista, postupujte raději podle návodu, i když ani 10 násobná koncentrace není na závadu, ale spíše zbytečnost. Kdo teto odstavec jen přelétl očima, doporučuji přečíst ještě jednou. Tento léčebný prostředek by rozhodně neměl chybět u žádného akvária, mělo by to většinou být to první, po čem sáhneme, když něco propukne.

    img_0059_0FMC je roztok formaldehydu, (což je v malé koncentraci silný buněčný jed), malachytovy zeleně a methylénové modři. S ním je třeba zacházet daleko opatrněji, jelikož ne všechny ryby jej dobře v silnějších koncentracích snášejí. Podobně jako u acriflavinu a všech ostatních léčiv doporučuji, pokud nemáte bohaté zkušenosti v oboru akvaristiky postupovat striktně podle návodu výrobce. Není třeba asi zdůrazňovat, že takovéto prostředky nepatří do rukou dětem, zvláště FMC, jelikož obsahují karcinogenní látky, což výrobci opomíjejí uvádět. Oba zmíněné přípravky lze za určitých podmínek kombinovat, ale to opět doporučuji jen zkušeným akvaristům. Bez nebezpečí ale můžeme přípravky kombinovat se solí do koncentrace 1kg soli na 100 litrů vody. Sůl totiž velmi podporuje produkci slizu. Je to levné a efektivní. Za zmínku ještě stojí, že oba přípravky ničí světlo, proto je uchováváme ve tmě, nebo alespoň v tmavých lahvích, což výrobci opět opomíjejí uvádět.Tak tedy před nákupem ryb vyměňme vodu, dejme do ní asi 3 – 6 polévkových lžic soli na každých 100 litrů vody, a teplotu upravme na 28°C. Léčivo přidáváme podle toho, jak ryby po přinesení domů vypadají. Po vyrovnání teploty v pytlíku a v nádrži rybky vypustíme do akvária, dejme jim asi 20 minut, a pak vyhodnoťme situaci. Pokud to vypadá, že ryby jsou v nádrži odjakživa, tak přidejme acriflavin, pokud se některé rybky straní a schovávají, tak dejme FMC. Pokud chcípne i jen jediná rybka, přidejme asi 300g soli na každých 100 litrů vody, a FMC dejme plnou snesitelnou dávku. O rostliny se bát nemusíte, většinou tato koupel postačuje do 4 dní, a když vidíme, že se rybky kondičně zvedly, vyměňme každý den třetinu vody, asi 5 dní za sebou… V den nákupu rozhodně rybky nekrmte, druhý den jen velmi opatrně a kvalitním krmivem. Toto jistě není univerzální návod, ten totiž neexistuje. Záleží vždy na schopnosti chovatele naladit se na správnou vlnu rybek, umět pozorovat, a všechny zkušenosti – ať dobré či špatné si pamatovat, případně zapisovat, a později ve vhodném okamžiku aplikovat.

    Toto není návod na léčení ryb, protože každý druh ryby snese něco jiného. Africké cichlidy, snesou daleko větší dávky soli, avšak méně jiných chemikálií, jako např. FMC. Některé ryby nesnesou FMC vůbec. Tento článek je pouze nástin řešení problému, jakési vodítko pro ty, kteří se léčením chtějí zabývat. Vliv má tolik faktorů, že přesahují rámec tohoto článku. Proto zde znovu uvádím: Začátečníci by se měli striktně držet návodů výrobců, protože ty jsou odzkoušené, ovšem je nutno říci, že ne vždy úplně účinné. Ne proto, že by výrobci lhali, ale proto, že ryb je spousta druhů, a všechny jedním návodem prostě z důvodů různé citlivosti na chemikálie léčit prostě nelze. Proto jsou v komerčních návodech uváděny menší dávky, které snese většina ryb, ovšem potom je samozřejmě účinek nižší...

    Text a foto - Profiplants® - Martin Mithofer

    Na fotografiích je pěstírna Dr.Meristema (Martin Mithofer), kterou v roce 2002 vzala povodeň. Byla v pražském Karlíně. Přírodní živel zničil 1300 akvárií s těměř miliónem ryb. Bylo zde 56 (!) barevných variant skalárů, které byly sestavovány a shromažďovány přes 20 let. Dále zde bylo pravidelně třeno dalších cca 80 druhů akvarijních ryb. Dr. Meristem tuto pěstírnu stavěl 11 let.....Svého času to byla jedna z největších pěstíren tropických ryb v ČR....
Bazar
Facebook