Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna dnes otevírá od 12:00 a zavírá v 14:00.
  • Vážení přátelé, eshop funguje, nicméně z vážných důvodů pozastavujeme reverzní osmózy, členství a rozbory vody! Omlouváme se za případné komplikace, děláme vše co je v našich silách. Děkujeme a vážíme si Vašeho pochopení!!! Otevírací doba na našich stránkách.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Proč se hnojiva vyrábějí bez dusičnanů a fosfátů?

    - Přečteno 13 245x

    Dostávám mnoho dotazů, proč se akvarijní hnojiva nevyrábějí již s obsahem dusičnanů, fosfátů, vápníku a hořčíku, která by úplně pokryla potřebu všech akvárií. Pojdmě si trochu zjednodušeně odpovědět.


     

    Proč je hnojivo bez dusičnanů a fosfátů?

    Je to proto, že vodovodní voda tyto látky většinou obsahuje. Pokud jsou ve vodě ve větším množství, tak rostlinám vadí, proto pokud chybí, tak je přidáváme samostatně.

     

    Jak to poznám, a mám je začít hned přidávat?

    Od založení nádrže začněte hnojit hnojivem PROFIPLANTS COMPLETE ADVANCE FREE®. Počkejte asi 14 až 30 dní, pak se rozhodnete podle samostatných článku o vápníku, hořčíku, dusíku a draslíku, jestli rostlinám něco chybí, nebo ne.

     

    Není to lepší změřit nějakými testy?

    Lze to, ale je to zbytečně drahé. Navíc pokud člověk není zběhlý akvarista, je to většinou zbytečné z toho důvodu, že nezkušený akvarista změří, že má dostatek vápníku, ale již mu test neřekne, že je tento vápník nepřístupný z důvodu absence hořčíku. Vyčkejte, čas ukáže, co rostliny potřebují. Že by hned odumřely je velmi nepravděpodobné, protože z 99% případů je s hnojivem PROFIPLANTS COMPLETE ADVANCE FREE® v akváriu vše, co tam je pro začátek třeba.

     

    Proč se nevyrábí hnojivo, které prostě přidám, a nemusím řešit vápník, hořčík, dusík, draslík a podobně?

    Je to nemožné. Pokud takové hnojivo někdo nabízí, tak lže. Kupříkladu v Praze je několik zdrojů vody, a každá má naprosto odlišné parametry. Hnojivo by se tedy muselo vyrábět pro konkrétní parametry vody. Jiné hnojivo by se vyrábělo pro oblast Nusle, jiné pro oblast Nové Butovice. Navíc ve dvou akváriích, které budou stát vedle sebe a budou stejně osvětleny, bude voda jiná a bude nutné doplnit do akvária něco jiného. Různé rostliny totiž spotřebovávají živiny různou rychlostí. Další problém je v tom, že třeba vápník a hořčík ve větší koncentraci do jedné lahvičky prostě nedostanete, protože se vysráží...

    Dr. Meristem říká: Pokud si výběrem hnojiva nejste jisti, napište nám, rádi Vám poradíme.

    Jaké mám zvolit hnojivo? Odpoví vám toto video:

     

Bazar
Facebook