Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna má dnes zavřeno, ale nezoufejte, otevíráme opět zítra od 10:00 do 13:00.
  • Kvůli svátkům rostliny odesíláme až 2.4.2024.

    Rozpis otevírací doby je zde úplně dole.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Proč rostlinkám 'in vitro' neopadávají ve vodě listy?

    - Přečteno 7 131x
    Rotala sp.'Colorata' - in vitro

    Opadávají, nebo neopadávají rostlnkám in-vitro listy po zasazení do akvária, když jsou pěstovány na suchu, stejně jako rostliny ze skleníku?


    Je to velmi jednoduché. Rostliny, které rostou pod vodou mají listy v tzv. submerzní, tedy podvodní formě. Ty jsou odlišné od rostlin pěstovaných emerzně, tedy mimo vodu. I když u některých rostlin vypadá emerzní a submerzní forma na první pohled stejně, přesto je rostlina z vědeckého hlediska úplně jiná. Suchozemská forma je uzpůsobena tak, že živiny přijímá výhradně kořeny a dýchá listy. U podvodních forem je situace jiná. Rostlina přijímá živiny celým povrchem. Listy jsou většinou tenčí a struktura jemnější. Proto když zasadíme rostlinu vypěstovanou ve skleníku do akvária, začnou listy chřadnout. Emerzní, tedy suchozemské listy začnou uhnívat, tím se ve vodě začne zvyšovat koncentrace čpavku, potažmo dusičnanů. Technika in-vitro sice vypadá podobně, ale rostlina roste ve 100% vlkosti, proto má listy submerzní, tedy přizpůsobené podvodnímu prostředí. Z tohoto důvodu rostlinkám in-vitro listy nikdy neopadávají.

Bazar
Facebook