Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna má dnes zavřeno, ale nezoufejte, otevíráme opět zítra od 10:00 do 13:00.
  • Kvůli svátkům rostliny odesíláme až 2.4.2024.

    Rozpis otevírací doby je zde úplně dole.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Líhnutí Artemia salina + tipy a triky

    - Přečteno 49 040x

    Stále je spousta akvaristů, kteří vlastně nevědí, co je a k čemu se používá žábronožka solná - Artemia salina. Líhnutí je přitom velmi jednoduché, a je to špičková potrava pro všechny rybky. Nic lepšího v současné době dát rybkám nemůžete, natož v takové čistotě, jakou toto živé krmivo při zachování určitých zásad představuje. O artemii bylo napsáno spousta věcí, pojďme tedy rovnou k praxi. Nakonec jsme pro Vás připravili instruktážní video.


    Jednoduchý návod:

    • Základní líhnutí Artemia salina zahájíme nalezením vhodné nádoby na líhnutí. Posloužit nám může uříznutá pet láhev, nebo třeba velká láhev od okurek.
    • Pro první seznámení s líhnutím žábronožky solné (Artemia salina) si odvážíme 20 g soli na 1,5 litru vody, což jsou přibližně 2 rovné kávové lžičky.
    • Do nádoby nalijeme 1,5 litru vody o teplotě asi 22 až 25°C, vložíme vzduchovací kámen, aby se voda intenzivně pohybovala, přidáme sůl, a vodu obarvíme acriflavinem. Ten používáme kvůli tomu, aby se ve vodě spolu se žábronožkou nemnožily plísně. Acriflavin tomu zabraňuje tím, že velmi účinně zpomaluje dělení buněk. Je to důležité při krmení potěru, protože například několikadenní potěr neonky by byl okamžitě mikroorganismy z neošetřené vody napaden.
    • Nyní změříme reakci ph. Ta by měla být okolo 8°, protože žábronožka žije v místech s ph velmi vysokým. Když je ph moc nízké, přidáme sodu bicarbonu (NaHCO3). Té by mělo stačit nabrat na lžičku asi tolik jako je objem hrášku. Pokud vodu nechceme nebo nemůžeme měřit, přidáme sodu rovnou, ničemu tím neublížíme.
    • Přidáme vajíčka žábronožky solné. Pamatujme, že z 1/2 lžičky vajíček nakrmíme mnoho set ryb, proto jí dáváme úměrně své spotřebě. Do 1,5 litru vody dáme maximálně jednu rovnou lžičku vajíček.
    • První hodinu se vajíčka usazují těsně nad hladinou, proto nádobou několikrát zamícháme. Voda musí cirkulovat tak, aby se vajíčka v nádobě nikde neusazovala, ale aby se doslova mlela v proudu vody.
    • Častou chybou začátečníků je, že líhnou artemii ve tmě. Mělo by být zajištěno vždy alespoň slabé trvalé světlo, i když ve tmě to jde, ale profesionálové většinou svítí.
    • Artemia salina se líhne v závislosti na místě odchytu a teplotě během 24 až 48 hodin. Teplota by měla být mezi 23 až 30°C, ideálně asi 24 - 25°C.
    • Když je žábronožka vylíhnutá, tak vyjmeme vzduchovací kámen a vodu necháme uklidnit. Vajíčka a prázdné skořápky jdou k hladině, vylíhnutá artemie jde směrem ke dnu. Odtud ji odsajeme hadičkou do jiné nádoby.
    • Vodu s artemií přecedíme a artemií ihned krmíme. Do akvária jí dáváme jen tolik, kolik rybky během několika minut sežerou. Ve sladké vodě artemie totiž nevydrží moc dlouho.
    • Pokud jsme to s objemem líhnutí přehnali, tak zbytek vrátíme do nádoby na líhnutí a spotřebujeme ji třeba až večer, nebo druhý den.
    • Vajíčka skladujeme v chladu a suchu. Pokud to podceníme, líhnivost se začne prudce snižovat.

    TIPY A TRIKY:

    Pokud artemií chceme zakrmit čerstvě vylíhnutý plůdek například teter, tak bychom již měli modifikace líhnutí ovládat jak když bičem mrská. Je třeba, aby se Artemia salina líhnula jen chvilku před krmením, protože během několika hodin zdvoj až trojnásobí svoji velikost, a tím je pro malý plůdek zkrátka moc velká, a také nebezpečná kvůli udávení velkým soustem. Lze to velmi ovlivnit teplotou vody. Proto někteří chovatelé mají líhně na artemii v různé výšce místnosti, kde je různá teplota.

    Pokud již krmíme plůdek naopak odrostlý, tak třeba krmíme až dvoudenní artemií. Proto profesionální akvaristé mají hned několik nádob na líhnutí a používají různě starou artemii pro různě staré rybky.

    Někteří chovatelé zbytek z líhně na artemii nalijou mezi dospělé rybky. Chitinová slupka z artemií je však pro rybky nestravitelná.

    Alfou omegou úspěchu s artemií je trpělivost s laborováním vody na líhnutí. Pokud přineseme novou artemii, pak nám může posloužit videonávod, ale je třeba dávky soli a sody snižovat na co nejmenší množství, při kterém je ještě dostatečně zaručena líhnivost. Je to proto, že pokud krmíme například čerstvě vylíhnuté neonky, tak ty plavou v téměř demineralizované vodě. Přidáváním slané artemie si vodu během několika nakrmení znehodnotíme. Méně zkušení akvaristé pak takový neúspěch špatně vyhodnotí a přičítají ho třeba tomu, že artemie byla na krmení moc veliká. To samé lze říci o vysokém ph vody na líhnutí. Je žádoucí toto ph míti co nejnižší, téměř všechny potěry jsou chovány při ph slabě alkalickém. Pokud však chceme artemií jen přilepšit vetším rybkám, s tímto si hlavu lámat nemusíme.

    Je samozřejmé a každý profesionální akvarista to má odzkoušeno, že některé firmy dodávají vajíčka, z nichž se líhne velmi drobná artemie, jiné dodávají artemii, která je několikrát větší. To bývá další častá příčina neúspěchu při podávání artemie čerstvě narozenému plůdku akvarijních ryb.

    Akvaristika je věda velmi složitá a zajímavá. Neustále začínajícím chovatelům opakuji: V akvaristice hrají roli i téměř nepostřehnutelné odchylky. Je třeba tyto malé rozdíly pečlivě vnímat a být připraven je ve vhodném okamžiku také znovu aplikovat.

    Samozřejmě jako profesionálové máme s artemií bohaté zkušenosti, za několik desítek let praxe v akvarijní pěstírně jsme používali pouze artemii od firmy Sanders. Nyní Vám ji nabízíme i v našem eshopu ZDE, acriflavin potom ZDE.

     

    Pokud chcete Artemii vychovat do dospělosti, použijte toto krmivo.

     

    Ve videu jsou použity záběry z akvárií firmy Profiplants®

     
    Text, foto a video: Profiplants® - Martin Mithofer
Bazar
Facebook