Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna má dnes zavřeno.
  • Vážení přátelé, akvaristé, dne 22.4.2024 nás po těžké nemoci opustil náš milovaný šéf firmy, můj otec, Váš kamarád Martin Mithofer. Eshop funguje, nicméně pozastavujeme reverzní osmózy, členství a rozbory vody! Omlouváme se za případné komplikace, je to pro nás velmi náročná situace!!! Děláme vše co je v našich silách! Děkujeme a vážíme si Vašeho pochopení!!! Otevírací doba na našich stránkách.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Fakta a mýty o rostlinách in vitro

    - Přečteno 23 873x

    S pěstováním rostlin in vitro je spojena celá řada mýtů a polopravd. Všeobecné názory se velmi různí a na diskuzních fórech se akvaristé dohadují, kdo má pravdu a kdo ne. Vysvětleme si tedy, co in vitro opravdu je, jak se pěstuje, výhody či nevýhody.


     Co to znamená 'in vitro'?

    Dr. Meristem říká:Tento výraz se používá v biologii tam, kde se pracuje s organismy a jejich částmi v umělých podmínkách laboratoře. Z latiny se překládá jako 've skle', v přeneseném slova smyslu tedy ve zkumavce. Od dob, kdy jsou i plastové zkumavky již sice termín není tak přesný, přesto i mikropropagace rostlin v plastových zkumavkách a kelímcích se rovněž označují jako 'in vitro'.

     

     Co je to mikropropagace rostlin?

    Dr. Meristem říká:Mikropropagace rostlin je soubor laboratorních velmi složitých technik in vitro, jejichž cílem je rychlé namnožení či naklonování rostlinného materiálu. To se provádí za sterilních podmínek na speciálních živných půdách. Nejčastěji se používají takzvané meristémové buňky, což je rostlinné pletivo tvořené buňkami s dělivou funkcí. Tyto buňky najdeme v listech, kořenech, ale i dalších částech rostlin. Zjednodušeně řečeno - v meristémové buňce je obsažena kompletní informace o rostlině, a proto se z této jediné buňky v podmínkách in vitro pěstují nové rostliny. Právě tuto techniku používá firma PROFIPLANTS®. Tato metoda totiž produkuje naprosto zdravé klony rostlin.

     Co když jsou v kelímku namnoženy i řasy nebo plísně?

    Dr. Meristem říká:Je to nemožné. Všechny jednodušší organismy jako jsou řasy a plísně rostou o stovky procent rychleji, než rostlina. Po vsazení znečištěných meristémových buněk do živného média by byl za týden kelímek plný plísní a řas, zatímco rostlinná buňka by se teprve probouzela k růstu. Plísně a řasy by ji okamžitě zahubily. Proto je tato technika tak složitá a náročná. Získat čisté buňky je velmi obtížné, u některých rostlin to trvá i měsíce velmi pečlivé a drahé laboratorní práce.

     Jaké jsou tedy výhody in vitro oproti rostlinám prodávaných v košíčcích?

    Dr. Meristem říká:Hlavní výhodou je samozřejmě čistota prodávaných rostlin. V kelímku nejsou žádné bakterie, plísně, pesticidy či jiné nežádoucí látky. Vyplývá to z podstaty techniky in vitro, jak jsme si již vysvětlili výše. Každý kelímek s rostlinkami in vitro je vlastně umělecké dílo. Skrývá se za ním neuvěřitelné množství velmi pečlivé práce. I jediná bakterie, která by vnikla do kelímku společně s rostlinnými explanáty by do několika dnů obsah kelímku zahubila. Proto se v laboratoři, kde se technika in vitro používá udržuje naprosto špičková čistota. Ta je několikrát vyšší, než na operačním sále. Oproti tomu jsou rostlinky v košíčcích pěstovány většinou ve sklenících, kde rostou buď v bahně, hlíně, nebo různých směsích. Z toho pochopitelně plyne velké množství řasových spórů, pesticidů a mikroorganismů či dalších látek, které nejsou pro akvárium vůbec vhodné, nebo jsou dokonce škodlivé. Je s podivem, že se zákazníci nezajímají, jestli byla rostlina pěstována ve skleníku, či v akváriu.

     Proč jsou rostliny vypěstované v akváriu vhodnější, než rostliny ze skleníku?

    Dr. Meristem říká:Je to velmi jednoduché. Rostliny, které rostou pod vodou mají listy v tzv. submerzní, tedy podvodní formě. Ty jsou odlišné od rostlin pěstovaných emerzně, tedy mimo vodu. I když u některých rostlin vypadá emerzní a submerzní forma na první pohled stejně, přesto je rostlina z vědeckého hlediska úplně jiná. Suchozemská forma je uzpůsobena tak, že živiny přijímá výhradně kořeny a dýchá listy. U podvodních forem je situace jiná. Rostlina přijímá živiny celým povrchem. Listy jsou většinou tenčí a struktura jemnější. Proto když zasadíme rostlinu vypěstovanou ve skleníku do akvária, začnou listy chřadnout. Emerzní, tedy suchozemské listy začnou uhnívat, tím se ve vodě začne zvyšovat koncentrace čpavku, potažmo dusičnanů. Ty, a právě jen a jen ty, jsou příčinou růstu řas....

     Co se tedy stane, když zvolím do akvária rostlinky in vitro?

    Dr. Meristem říká:Na tomto místě chci zdůraznit, že možná největší všeobecnou mýlkou je, že rostlinky pěstované metodou in vitro mají emerzní listy. Není tomu tak, listy jsou vždy submerzní, jsou tedy již plně přispůsobeny podvodnímu prostředí. Proto rostlinkám zasazeným do akvária z kelímku in vitro listy nikdy neopadávají, ale rostlinka ihned pokračuje ve svém růstu, což je zcela jasně viditelné již po několika málo dnech.

     Od jedné firmy jsem koupil in vitro rostlinky a byly téměř shnilé. Proč?

    Dr. Meristem říká:Toto může mít několik příčin, a firmy o tom mlčí. Především dovozci rostlin musí splňovat určité objemové odběry, a navíc cena dopravy je vysoká. Proto se snaží nabrat na sklad spoustu rostlin, které pak nejsou schopni udržet v dobré kondici. Není to neznalostí, je to jen technickou nevybaveností. Při doprodeji rostlin se pak snaží prodat i rostliny, které nejsou řekněme v nejlepší kondici. Další možnost je ta, že některé firmy zasazují běžné rostliny do inertního gelu, které potom vydávají za in vitro. To se však jednoduše pozná pod mikroskopem, navíc při bližším prozkoumání kelímku je vidět, že rostlina jednoduše řečeno v kelímku nevyrostla.

     

     Od dvou různých firem vypadá rostlinka v kelímku trochu jinak. Proč?

    Dr. Meristem říká:Ano, to je běžné. Nejčastěji se to pozná na složitěji pěstovaných rostlinkách. Od jedné firmy je rostlinka slabá, tenká, s minimem kořínků a minimem vedlejších přírůstků, druhá firma produkuje rostlinky silné a mohutné. Je to tím, že metody pěstování rostlin in vitro jsou tajné, a výzkum, který si každá firma provádí sama je velmi drahý. Některé firmy prostě nemají výzkum dotažený do konce a na rostlinkách je to velmi vidět.

     

     Jsou nějaké nevýhody rostlin in vitro?

    Dr. Meristem říká:Buďme upřímní, jsou. Je to především transport rostlin z laboratoře k zákazníkovi. Firmy sídlící za hranicemi našeho státu, které chrlí rostliny v obrovském množství mají bohužel tu nevýhodu, že se k zákazníkovi rostlinky dostanou často ve zuboženém stavu. Nejdříve jsou mnoho hodin na cestě, pak v nějakém meziskladu a k zákazníkovi se dostanou nejdříve za několik dní. Navíc velkoodběratelé musí odebírat rostliny ve velkém množství, aby se doprava vyplatila. Takové velké množství rostlin se potom prodává i několik týdnů, a na rostlinách je to vždy vidět. Rostliny jsou totiž uchovávány při co nejnižší teplotě, aby vydržely. Každý ale cítí, že to není ten správný způsob. Proto firma PROFIPLANTS® dodává rostliny na odběrná místa každý týden, aby kvalita zůstala naprosto špičková. Zákazník, který si objedná rostliny přímo v našem eshopu má jistotu, že když u něj zazvoní přepravní služba, rostlinky ještě den předem byly pečlivě uchovávány v klimatizované laboratoři na místě, kde vyrostly. Zde každý jistě cítí, že to je ten pádný argument, proč rostlinky kupovat od firmy PROFIPLANTS®. Navíc se všemi našimi velkoodběrateli jsme v neustálém kontaktu, a zavážíme jim i malé bezlimitní množství rostlin z toho důvodu, aby kvalita, která je u nás na prvním místě zůstala vždy zachována. Proto i od všech českých prodejců vždy dostanete rostliny PROFIPLANTS IN VITRO® v perfektním stavu.

     

    Text - Profiplants® - Martin Mithofer

Bazar
Facebook