Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna dnes otevírá od 12:00 a zavírá v 15:00.
  • Kvůli svátkům rostliny odesíláme až 2.4.2024.

    Rozpis otevírací doby je zde úplně dole.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Železo a jeho nedostatek v akváriu

    - Přečteno 33 908x

    Pokud chybí v akvarijní vodě železo, tak rostliny strádají, protože plní mnoho důležitých funkcí v absolutním procesu látkové výměny rostlin a je nezbytné pro produkci chlorofylu. Rostliny obecně vážou železo špatně, mohou jej vázat pouze v tzv. chelátové formě. (Toto sice není tak úplně pravda, ale v praxi si s tímto vysvětlením postačíme.) V běžné vodě ho bývá sice většinou dostatek, ale ne ve vhodné formě. Potom je železo pro rostliny nepřístupné, protože spoustu forem železa nejsou rostliny schopny vázat. Dostupnost a stabilita železa silně závisí na hodnotě ph. V kyselých vodách je všeobecně pro rostliny železo lépe přístupné a také stabilnější. Existují však formy železa ve formě Fe-DTPA nebo dokonce Fe-EDDHMA, které jsou stabilní až do ph 11.


    Železo jsem nikdy nedával a rostliny mi přesto rostly. Co se stalo?

     

    Dr. Meristem říká: Běžně se setkávám s názorem, že akvaristovi rostliny vždycky rostly a nikdy žádné železo do akvária přidávat nemusel. Akvárium bylo krásně zarostlé, a nic nenapovídalo tomu, že by rostliny jakkoliv chřadly. Z ničeho nic ale rostliny začaly vykazovat různé defekty. Není to tím, že by ve vodárně míchali do vody nějaké přísady, ani tím, že se do vaší studny dostaly nějaké další látky. Je to jen tím, že už prostě zarostlému akváriu přísun přirozeně se vyskytujícího železa nestačí. Podobné projevy mohou nastat, když stávající osvětlení nad akváriem zaměníme za silnější. Tím začnou rostliny spotřebovávat železo a ostatní mikro a makroprvky ve zvýšené míře a opět dochází ke strádání rostlin.

    Jak poznám, že v mém akváriu chybí zrovna železo?

     

    Dr. Meristem říká: Při nedostatku železa začnou listy žloutnout. Nejvíce se to projeví na mladých listech. Je to nejčastější příčina toho, proč rostliny nerostou či chřadnou.

     

    Video znázorňuje nejčastější projevy rostlin z nedostatku železa v akvarijní vodě:

     

    Další projevy mohou vypadat takto:

    Dr. Meristem říká: Pokud si nejste jisti, jestli železo ve vodě chybí, nebo ne, bez obav jej přidejte, protože horní hranice snášenlivosti na železo je poměrně vysoká. Jistě je lepší mít v akváriu vysoké množství železa, než žádné. Pokud budete měřit obsah železa v akvarijní vodě, optimální dávka leží kolem 0,2 až 0,5 mg/litr. Po určité době sami vypozorujete, že například Alternanthera reineckii mini potřebuje více železa než jiné rostliny, a že daleko dříve než jiné rostliny při nedostatku železa začně chřadnout.

     

    Jak tedy železo do akvária jednoduše dodat?

     

    Dr. Meristem říká: Nejjednodušší metodou je použít hnojivo PROFIPLANTS Fe PLUS®, který jsem pro vás ve své laboratoři připravil. Zakoupit ho můžete v různě velkém balení ZDE.

     

     

    Pro pokročilé:

     

    Jsem pokročilý akvarista. O kolik mám obsah železa zvednout?

     

    Dr. Meristem říká: Obecně se doporučuje zvednout obsah železa do maximální horní hranice 0,2 až 0,5 mg / litr. Na této hodnotě pak akvarijní vodu udržujeme neustále. Já vám radím udržovat hladinu železa kolem hodnoty 0,2 mg / litr.

     

     

     

     

     
Bazar
Facebook