Nejste přihlášený. Pro využití všech možností obchodu Vám doporučujeme se přihlásit. Naše kamenná prodejna má dnes zavřeno, ale nezoufejte, otevíráme opět zítra od 10:00 do 13:00.
  • Kvůli svátkům rostliny odesíláme až 2.4.2024.

    Rozpis otevírací doby je zde úplně dole.

    Videoškola akvaristiky Telefon do firmy Profiplants?  Nový bazar PROFIPLANTS

    Co je to laminární box?

    - Přečteno 18 846x

    Technika in-vitro je velmi náročná na dobré laboratorní vybavení. Jedním z prvních přístrojů, které při použití této techniky laborant potřebuje je laminární box.


    Laminární box nebo také Flowbox je speciální laboratorní zařízení. Toto zařízení filtruje vzduch pomocí speciálních filtrů a HEPA filtrů. Dává tak pracovníkům možnost pracovat ve sterilním prostředí bez mikroorganismů. Ve flowboxu se pracuje nejčastěji s biologickým materiálem rostlinného či živočišného původu, ale je využíván i v elektroprůmyslu pro montování drobných elektrických součástí. Tím jak proudí vzduch přes speciální filtry, tak je zbaven všech drobných částeček prachu, pylu a podobně. Pokud je vzduch proudící do laminárního boxu úplně prostý jakýchkoliv částic, potom se do boxu žádné nežádoucí mikroorganismy nedostanou, protože ty jsou vždy na těchto částicích.

    Dr. Meristem říká: Zařízení je poměrně drahá legrace v ceně nového automobilu nižší třídy, avšak zručný kutil jej "zmákne" za cca několik tisíc korun. Stačí bedna, silný ventilátor a HEPA filtr. Takový kousek asi na výstavu nepojede, ale pro domácí podmínky je dostačující. Před lety jsem doma v takovém boxu začínal bádat nad rostlinkami 'in vitro'. První kelímek s rostlinou jsem dokázal v těchto podmínkách po 440 dnech práce...

Bazar
Facebook